Έρευνα

Ελεύθερες ρίζες

Οι ελεύθερες ρίζες είναι άτομα ή μόρια με εξαιρετικά υψηλή δραστικότητα. Η παραγωγή τους πραγματοποιείται φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού. Ορισμένες κρίσιμες συγκεντρώσεις ελευθέρων ριζών είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, καθώς συμμετέχουν στην προστασία έναντι παθογόνων μικροοργανισμών και στη ρύθμιση συγκεκριμένων γονιδίων. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες σε κρίσιμα βιομόρια, όπως τα λιπίδια, οι πρωτεΐνες και το DNA. Η παρατεταμένη παρουσία υψηλών επιπέδων ελευθέρων ρίζων έχει παρατηρηθεί σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις.

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που αποτρέπουν, καθυστερούν ή επιδιορθώνουν κυτταρικές βλάβες. Ο βασικός τους ρόλος είναι η εξουδετέρωση της περίσσειας των ελευθέρων ριζών, η προστασία των κυττάρων από τις βλαβερές επιδράσεις τους και η πρόληψη διαφόρων παθολογικών καταστάσεων. O ανθρώπινος οργανισμός έχει αναπτύξει μία σειρά από εξαιρετικά αποτελεσματικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς, όπως η ανηγμένη γλουταθειόνη, το πιο άφθονο και ισχυρό αντιοξειδωτικό μόριο. Φυσικά, πέρα από τα ενδογενή αντιοξειδωτικά, ο άνθρωπος προσλαμβάνει μία μεγάλη ποικιλία εξωγενών αντιοξειδωτικών μέσω της διατροφής, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πολυφαινόλες και καροτενοειδή.

Οξειδωτικό στρες

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελευθέρων ριζών και της δραστηριότητας των αντιοξειδωτικών μηχανισμών είναι ελαφρώς μετατοπισμένη προς την παραγωγή των ελευθέρων ριζών, ώστε να διασφαλίζεται ο έλεγχος των φυσιολογικών λειτουργιών στις οποίες συμμετέχουν. Ωστόσο, σε περιπτώσεις σοβαρής δυσαναλογίας εις βάρος των αντιοξειδωτικών επάγεται μία κατάσταση γνωστή ως οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με διαταραχές στην κυτταρική σηματοδότηση και με πρόκληση σοβαρής μοριακής βλάβης. Η παρουσία οξειδωτικού στρες έχει συσχετισθεί με καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, μεταβολικά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.

Μεταβολική υγεία

Οι διαταραχές της μεταβολικής υγείας αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης μη μεταδιδόμενων νοσημάτων. Η μεταβολική υγεία σχετίζεται στενά με την εύρυθμη λειτουργία πολύπλοκων μεταβολικών διεργασιών του ανθρώπινου οργανισμού. H επίτευξη και διατήρηση της βέλτιστης μεταβολικής υγείας εξαρτάται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων το γενετικό υπόβαθρο, η διατροφή και η άσκηση. Η σύγχρονη βιβλιογραφία υποδεικνύει ότι το γενετικό υπόβαθρο συνεισφέρει περίπου το 15-20 %, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό προκύπτει από την ισορροπημένη διατροφή, την ορθά δομημένη νηστεία και την άσκηση, αναδεικνύοντας τον κομβικό τους ρόλο στην επίτευξη της βέλτιστης μεταβολικής υγείας.

Διαλειμματική νηστεία και αντιοξειδωτική άμυνα

Η επιστημονική ομάδα της FoodOxys σε συνεργασία με την κλινική Buchinger Wilhelmi, μία από τις κορυφαίες κλινικές θεραπευτικής νηστείας παγκοσμίως, διεξήγαγαν μελέτες για τη διερεύνηση της ευεργετικής επίδρασης της νηστείας στον ανθρώπινο οργανισμό. Μετά από τήρηση νηστείας 10 ημερών, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν βελτιωμένο αντιοξειδωτικό προφίλ και μειωμένα επίπεδα δεικτών οξειδωτικού στρες. Επίσης, το πρωτόκολλο νηστείας βελτίωσε κλινικές παραμέτρους, όπως η σωματική και συναισθηματική ευεξία, οδήγησε σε μείωση του σωματικού βάρους, της περιφέρειας μέσης, της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης, της γλυκόζης, των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης. Τέλος, διαπιστώθηκε ότι η μακροχρόνια νηστεία μεταβάλλει τα επίπεδα έκφρασης μορίων που σχετίζονται με φλεγμονή, ηπατική δυσλειτουργία και γήρανση.

Δείτε τις μελέτες μας:

Γλουταθειόνη και απώλεια βάρους

Η επιστημονική ομάδα της FoodOxys σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Κέντρο Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Διαταραχών Θεσσαλονίκης εξέτασε την επίδραση κατάλληλης διατροφικής παρέμβασης και άσκησης στο μεταβολικό σύνδρομο και στην παχυσαρκία με σκοπό την απώλεια βάρους. Στη μελέτη συμμετείχαν ενήλικες που έπασχαν από μεταβολικό σύνδρομο και παχυσαρκία, οι οποίοι ακολούθησαν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής για 6 μήνες. Η διατροφική παρέμβαση είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους, τη μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους και του αναπνευστικού πηλίκου. Η μεγαλύτερη απώλεια βάρους και σωματικού λίπους παρατηρήθηκε στους ασθενείς με υψηλά επίπεδα ανηγμένης γλουταθειόνης, υπογραμμίζοντας τη σημασία εκτίμησης σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο. Η γνώση των επιπέδων της ανηγμένης γλουταθειόνης συνεισφέρει στο βέλτιστο σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου διατροφικού πλάνου με σκοπό την απώλεια βάρους.
Δείτε τη μελέτη μας